ROMÂNIA

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL IAȘI

Iași, str. Vasile Conta nr. 28, jud. Iași, cod poștal: 700106;

tel: 0374/128.220; fax: 0232/212.578,  e-mail: pca_iasi@mpublic.ro; operator date cu caracter personal nr. 2745


NR. 2510/VIII/3/2017                

       

         

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

PRECIZĂRI - ARTICOLE „Procuror cercetat pentru tortură”

 

 

 

 

  

În urma articolelor publicate în cotidienele locale și naționale cu privire la plângerea formulată de petentul condamnat CALOIANU NICOLAE GABRIEL, împotriva unui procuror din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, facem următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:

          Inculpatul CALOIANU NICOLAE GABRIEL a fost trimis în judecată la data de 20.10.2014 în stare de arest preventiv împreună cu alte persoane pentru săvârșirea infracțiunii de „omor”.

          În sarcina inculpatului CALOIANU NICOLAE GABRIEL s-a reținut faptul că, la data de 27.07.2014, împreună cu alte două persoane, a lovit cu furci și topoare două părți vătămate, provocând decesul uneia dintre ele.

La data de 28 iulie 2014, inculpatul a fost reținut pentru 24 ore prin ordonanța emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui și a fost arestat preventiv pe o durată de 30 de zile prin încheierea din data de 29 iulie 2014 a Tribunalului Vaslui, arestarea preventivă fiind ulterior prelungită, atât în procedura de cameră preliminară, cât și pe durata desfășurării judecății.

Prin sentința penală nr. 46/18.03.2015 pronunțată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 2842/89/2014, s-a hotărât condamnarea inculpatului CALOIANU NICOLAE GABRIEL la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de „omor”.

Curtea de Apel Iași a majorat pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată inculpatului CALOIANU NICOLAE GABRIEL la pedeapsa de 12 ani închisoare.

În cursul lunii octombrie 2015 (la aproximativ 1 an și 3 luni de la data arestării preventive și la aproximativ 6 luni de la data condamnării sale), inculpatul CALOIANU NICOLAE GABRIEL a formulat plângere penală împotriva procurorului și a organelor de poliție care l-au cercetat, reținut și trimis în judecată.

În fapt, petentul a susținut că nu i-au fost administrate în cursul urmăririi penale probele propuse care ar fi putut să-i dovedească nevinovăția.

Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași și, prin ordonanța procurorului din data de 29.02.2016, s-a dispus clasarea cauzei în temeiul prev. art. 16 al. 1 lit. a Cod procedură penală întrucât faptele reclamate nu există. S-a dovedit astfel că în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui cercetările au fost efectuate cu respectarea dispozițiilor procedurale privind urmărirea penală, precum și a principiului echitabil al garanțiilor procesuale și al egalității de arme. De asemenea, s-a arătat că inculpații au beneficiat de asistență juridică, de posibilitatea rezonabilă de a se apăra, propunându-și probe în condiții echitabile, iar declarațiile lor au fost coroborate cu fapte și împrejurări rezultate din ansamblul probelor existente în cauză.

          Soluția i-a fost comunicată petentului la locul de deținere,  la data de 07.03.2016 și nu a fost formulată vreo plângere împotriva acestei soluții.

În cursul lunii ianuarie 2017, petentul a formulat o nouă plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, similară cu plângerea anterioară, susținând că a fost amenințat și torturat de către organele de anchetă să dea declarații „după dictare” și fără apărător în dosarul penal în care a fost arestat și trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de „omor”.

Prin ordonanța din data de 31.03.2017, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a dispus clasarea cauzei penale având drept obiect plângerea formulată de numitul CALOIANU NICOLAE GABRIEL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „cercetare abuzivă”, „represiune nedreapt㔠și „tortură”.

În cuprinsul ordonanței, s-a argumentat că faptele reclamate au caracterul unor simple afirmații ale petentului care au ca scop disculparea sa față de consecințele penale ale faptelor săvârșite, lipsind indicarea concretă a infracțiunilor sesizate ori a mijloacelor de probă care să le susțină.

Urmărirea penală efectuată în dosarul în care CALOIANU NICOLAE GABRIEL a fost cercetat și condamnat a fost verificată în cadrul judecății desfășurate în cele două faze procesuale, astfel încât motivele de nelegalitate și netemeinicie invocate de către inculpat au fost examinate într-un cadru legal, fiind înlăturate ca nefondate de magistrații judecătorii din cadrul instanțelor de fond și apel.

Am aprecia dacă, pe viitor, s-ar acorda o mai mare atenție informațiilor difuzate în legătură cu activitatea instituției noastre și numai după  o prealabilă verificare a aspectelor de lămurit, prin intermediul purtătorilor de cuvânt din cadrul unităților de parchet, astfel încât, conform deontologiei profesionale ce incumbă oricărui jurnalist, opinia publică să fie corect informată. 

 

 

PURTĂTOR DE CUVÂNT,

PROCUROR ISPIR IULIAN