COMUNICAT DE PRESA

 

 

 

 

Structura de comunicare din cadrul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  este imputernicita sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași legal constituită, a fost convocată și întrunită astăzi, 22.02.2019, având spre dezbatere și hotărâre luarea unei decizii cu privire la formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 și nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în ședința de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public.

 

          În cadrul adunării generale s-a luat la  cunoștință de publicarea în Monitorul Oficial nr. 137/20.02.2019 a O.U.G. nr. 7/2019 referitoare la modificarea legilor justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si in unanimitate s-a achiesat la punctul de vedere al Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iasi a identificat in cuprinsul textelor mai sus mentionate, cateva probleme cu grave implicatii asupra bunei functionari a sistemului judiciar in ansamblul sau. Modificarile legislative creeaza premisele unei legislatii imprevizibile, prin raportare la angajarea raspunderii disciplinare a magistratilor in situatia neintrunirii conditiei ”bunei reputatii”, in masura in care acest termen nu este definit de lege. Modificarile legislative genereaza o situatie de imprevizibilitate si inechitate prin raportare la stabilirea unor conditii subiective de accedere in functii de conducere din cadrul PICCJ, DNA, DIICOT.

         In acest context, Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iasi solicita respectarea Constitutiei Romaniei in procesul de legiferare prin intermediul ordonantelor de urgenta precum si   respectarea de către autoritățile statului a recomandărilor Comisiei de la Veneția, GRECO și MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea și funcționarea unui stat de drept.