C O M U N I C A T

27.01.2021

 

 

La data de 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași dosarul penal nr. 7254/P/2019, urmare a disjungerii și declinării dispuse de către DNA - Serviciul Teritorial Iași.

În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

-       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

-       NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deținere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

-       TOMORUG PETRU - DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcției Tehnice și Investiții din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

-       FLORESCU DOINA, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

-       CHIȘCĂ COSTICĂ - EUGEN, la data faptei șef al Serviciului Administrativ din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorul a reținut următoarea situație de fapt:

În cursul anului 2013, inculpații CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIȘCĂ COSTICĂ-EUGEN și TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iași a încheiat patru contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

 

Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  și ordonator principal de credite), în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice și a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziționarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător”, aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, (autoritate executivă a administrației publice locale  și ordonator principal de credite), în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice și a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 (patru) autoturisme și a semnat în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Tomorug Dumitru Petru, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice și Investiții din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, în exercitarea atribuțiilor de serviciu conferite prin lege și prin fișa postului, referitoare la coordonarea și controlul activității de achiziții publice, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 (patru autoturisme) și a semnat, în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpata Florescu Doina, în calitate de șef al Serviciului Juridic din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, în exercitarea atribuțiilor de serviciu conferite prin lege și prin fișa postului, referitoare la avizarea pentru legalitate a documentelor cu caracter intern elaborate de direcțiile și serviciile din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași și a actelor juridice încheiate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Iași, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 (patru autoturisme) și a semnat contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Chișcă Costică-Eugen, în calitate de șef al Serviciului Administrativ din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, în exercitarea atribuțiilor de serviciu conferite prin lege și prin fișa postului, referitoare la gestionarea fondurilor publice, elaborarea și gestionarea bugetului, la angajarea de cheltuieli și la organizarea activității privind achizițiile publice, în perioada februarie –mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente în vederea achiziționării celor 4 (patru) autoturisme, inclusiv Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda.

Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziția nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operațional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iași (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public.

Primăria Municipiului Iași a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Iași la data de 27.01.2021.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

PRIM - PROCUROR,

Bordianu Dragoș