COMUNICAT

15.11.2023

 

 

Prim procuror Țocu-Radu Cătălin, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

I. La data de 16.03.2022 ANAF - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași - Activitatea de inspecție economico-financiară a sesizat organele de urmărire penală cu privire la comiterea de către un operator economic a infracțiunii de evaziune fiscală - omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea 241/2005, fiind începută urmărirea penală in rem la data de 01.04.2022.

La data de 30.10.2023 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, faptă prevăzută și pedepsită de art. 244 alin. (1) și (2) din Codul Penal raportat la art. 2561 Cod Penal, cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul Penal și fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal, cu aplic. art. 35 alin. (1) Cod Penal.

Din probatoriul administrat a rezultat că în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019, operatorul economic - prin administrator T.L.M., în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp (lunar), cu prilejul transmiterii unui număr de 60 deconturi lunare centralizatoare la Direcția Generală Economică și Buget din cadrul Ministerul Transporturilor Infrastructurii în cuprinsul cărora a făcut declarații necorespunzătoare adevărului, a indus în eroare persoana vătămată prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase și prin folosirea de mijloace frauduloase - constând în înscrierea în deconturi a unui număr de 136.000 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidența Casei Naționale de Pensii Publice și, în consecință, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite și distribuite de această instituție, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceștia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern deși, în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obține un folos patrimonial injust, respectiv diferența de tarif de 50% din valoarea unui număr de 136.000 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.091.894 lei.

Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 13.11.2023, confirmată prin ordonanța procurorului de caz din aceiași dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de operatorul economic și administratorul acestuia, pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în declarații.

Procurorul de caz a emis la data de 14.11.2023 ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii constând în poprirea a șapte conturi bancare deținute la bancile BRD, BCR și Banca Transilvania, respectiv sechestre asigurătorii asupra a patru bunuri imobile – terenuri și 3 bunuri mobile - microbuze pentru transport călători deținute de suspecți, până la concurența sumei de 4.091.894 lei.

La data de 15.11.2023 au fost efectuate percheziții domiciliare la cinci imobile din orașul Podu Iloaei, jud. Iași,  unde se află locuința administratorului, sediul social și puncte de lucru ale operatorului economic, fiind identificate și ridicate documente de evidență contabilă, cupoane de pensie ce prezintă suspiciuni de falsificare.

 

II. De asemenea, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași se efectuează cercetări într-o altă cauză penală ca urmare a sesizării din data de 07.04.2023 formulată de ANAF - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași împotriva unui alt operator economic ce efectuează servicii de transport de călători, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și fals în declarații (60 de acte materiale).

Prin ordonanța procurorului de caz din data de 16.10.2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de operatorul economic și administratorul acestuia I.A.P., pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în declarații.

Din mijloacele de probă a rezultat că administratorul operatorului economic a indus în eroare persoana vătămată Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, în perioada ianuarie 2015-decembrie 2019, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase și prin folosirea de mijloace frauduloase constând în înscrierea în 60 de deconturi a unui număr de 289.455 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidența Casei Naționale de Pensii Publice și, în consecință, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite și distribuite de această instituție, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceștia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, deși în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obține un folos patrimonial injust, respectiv diferența de tarif de 50% din valoarea unui număr de 289.455 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 7.009.131 lei.

În această cauză au fost încuviințate și efectuate percheziții domiciliare la data de 16.10.2023 la sediul operatorului economic și locuința administratorului din Mun. Iași, fiind identificate și ridicate înscrisuri, cupoane de pensie cu privire la care există indicii de falsificare, sisteme informatice și suporturi optice ce conțin documente contabile.

Tot la data de 16.10.2023 s-au dispus măsuri asigurătorii constând în aplicarea sechestrului asupra a nouă bunuri imobile – terenuri situate pe raza comunei Miroslava, județul Iași, respectiv poprirea sumelor de bani din conturi bancare deținute de suspecți la Banca Transilvania și BRD, până la concurența sumei de 7.009.131 lei.

 

Cercetările sunt efectuate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul inspectoratului de Poliție Județean Iași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

 

 

 

PRIM PROCUROR,

Țocu-Radu Cătălin